woensdag 9 april 2014

Gehaktballetjes in tomaten-groentesaus



Oké, al met al ben je best even bezig met dit recept maar ik beloof dat het de moeite waard is. 
Het is nl niet alleen erg lekker maar er zit ook veel groente in en kids zijn er dol op. 
Ze vinden het trouwens vaak ook leuk om te helpen de gehaktballetjes te draaien :-)


Het originele recept is van Jamie Oliver maar ik heb deze aangepaste versie 
gevonden op www.smakelijck.blogspot.nl 
waar heel veel lekkere gerechten te vinden zijn! 
Ik heb alleen de hoeveelheden een beetje aangepast.


Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de gehaktballetjes: 450 gr. rundergehakt, 1 tl oregano, 1 groot ei of 2 kleinere, paneermeel of broodkruim, 2 fijngesnipperde sjalotjes, zout en peper, snuf knoflookpoeder.
Voor de saus: 1 blik tomatenblokjes, 3 grote winterwortelen in kleine blokjes, 4 stengels bleekselderij in kleine blokjes, 1 ui fijngesnipperd, 2 tenen knoflook geperst, zout en peper, 1 blikje tomatenpuree
Verder: 1 bol mozzarella, geraspte kaas, handvol basilicumblaadjes, bakje cherrytomaatjes gehalveerd.

Meng door het gehakt het ei, oregano, sjalotje, knoflookpoeder, zout en peper en paneermeel. Kneed goed door en maak er gehaktballetjes (zo groot als een golfballetje) van. Bak de gehaktballetjes in een hapjespan mooi bruin. Zet even aan de kant.

Fruit in een hapjespan de ui met de knoflook. Voeg de wortel en bleekselderij toe en laat deze in 10-15 minuten gaar stoven. Voeg het blik tomaatblokjes toe met een half blik water en breng op smaak met zout, peper en evt. een scheut rode wijn. Voeg ook de tomatenpuree toe. Breng het aan de kook en laat op zacht vuur in ong. een kwartier inkoken.

Doe de tomatensaus in een ovenschaal. Verdeel de gehaktballetjes over de saus. Evenals de gehalveerde cherrytomaatjes. Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel over de gehaktballetjes, leg de basilicumblaadjes ertussen. Bestrooi de schotel met geraspte kaas en schuif in een voorverwarmde oven van 180 graden. Na ongeveer 30 minuten, als de kaas mooi is gesmolten en de saus bubbelt, zijn de gehaktballetjes klaar.

Lekker met een frisse salade en evt. wat pasta of rijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten